Jak ve Windows vypnout Metro a startovat do klasické plochy?

Ve Windows 8 se bohužel neobejdete bez doplňkové aplikace, jako je například Classic Shell,  v souvislosti s navrácením nabídky Start. Po nainstalování programu Classic Shell otevřete jeho nastavení, a to třeba tak, že ve spodní liště kliknete pravým tlačítkem myši na tlačítko Start (které zde vypadá jako modrá mušle) a zvolíte Nastavení. Potom se v nastavení přepněte do záložkyWindows 8 Settings a v jejím okně zaškrtněte volbu Skip Metro screen. Pod ní můžete zároveň zablokovat „aktivní“ rohy obrazovky, pokud vám tato funkce z nějakého důvodu vadí.

classic-shell-skip-metro-590x396

Majitelé Windows 8.1 již mají možnost nastavit start do desktopu bez potřeby cokoliv doinstalovávat. Provedou to v nastavení hlavního panelu, do něhož se dostanou tak, že kliknou pravým tlačítkem myši na spodní lištu Windows (v desktopovém rozhraní), tam se přepnou do záložky Navigace (Navigation) a v sekci Startovní obrazovka (Start screen) zaškrtnou první volbu Po přihlášení přejít do desktopu (Go to the desktop instead of Start when I sign in).

windows-8-skip-metro-boot-to-desktop

Nová generace Windows se od té chvíle chová takřka stejně, jako ty, na něž jste roky zvyklí, přičemž si můžete užívat rychlejšího chodu a moderních technologií běžících na pozadí, aniž by vás obtěžovala méně komfortní vylepšení vnucovaná Microsoftem.

 

zdroj: http://www.konstrukter.cz/2013/09/25/jak-ve-windows-vypnout-metro-a-startovat-do-klasicke-plochy/