Odemknutí PC s Windows

S instalačním diskem Windows a znalostí pár příkazů odemknete téměř každý počítač s Windows. Poradíme i jak se tomu bránit.

Mnoho uživatelů následující tip dobře zná, používá se už od starších verzí Windows. Pro ty ostatní je to návod a současně varování, že když někdo získá přímý přístup k vašemu počítači, data nic moc nechrání. Využijete jej na počítači, ke kterému se nemůžete přihlásit nebo jste na něm jen jako obyčejný uživatel bez práv administrátora. Přitom snadno a pomocí legálních nástrojů se do něj můžete okamžitě dostat s plnými právy. Nutnou výbavou je instalační médium pro Windows 10. Nejsnadněji se k němu dostanete na webu Microsoftu, kde stáhnete a spustíte nástroj na vytvoření instalačních médií. Pro vytvoření budete potřebovat USB disk s kapacitou alespoň 4 GB.

 

Jde se kuťit.

Nastartujte počítač z tohoto instalačního média. Možná budete muset v BIOSu změnit pořadí disků pro bootování. Pokud se start podaří, uvidíte následující dialog.

 

Vyberte Ne a na další obrazovce stiskněte klávesovou zkratku Shift+F10. Otevře se příkazová řádka systému Windows. Nyní zadejte následující příkazy. Přejděte na disk C: (pokud máte Windows na jiném disku, vyberte ten) a ve složce Windows\System32 schováte původní aplikaci utilman.exe a na její místo nakopírujete aplikaci pro příkazovou řádku.

c: cd windows\system32 ren utilman.exe utilman.old

copy cmd.exe utilman.exe

 

Nyní opět restartujete počítač, ale už do normálního systému. Na úvodní obrazovce se zadáváním hesla můžete v pravém dolním rohu klepnout na Usnadnění přístupu (Ease of Access). Tato ikonka normálně spouští aplikaci utilman.exe, nyní ale po vašem zásahu spustí příkazovou řádku.

Aniž byste se přihlásili, máte příkazovou řádku s administrátorským přístupem do počítače. Nyní je čistě jen na vás, co chcete s počítačem udělat. Vaším přítelem bude příkaz net pro přidávání a správu uživatelů:

Neznáte žádné heslo

Založte nového uživatele, jméno a heslo si zvolte dle potřeby a druhým příkazem z něj vyrobte administrátora:

Neznáte žádné heslo

Založte nového uživatele, jméno a heslo si zvolte dle potřeby a druhým příkazem z něj vyrobte administrátora:

net user jmeno heslo /add
net localgroup administrators jmeno /add
Znáte heslo, ale nejste administrátor

Nastavte svému účtu členství ve skupině administrators, stanete se tak administrátorem na tomto počítači. jmeno samozřejmě nahraďte názvem svého účtu.

net localgroup administrators jmeno /add

Návrat zpět
Samozřejmě takto odemčený systém Windows je docela nebezpečný. Proto hack po zapnutí potřebného vraťte zpět. Opět nastartujete instalaci Windows z USB, Shift-F10 a v příkazové řádce smažeme upravený utilman a na jeho místo vrátíme ten původní.

c:
cd windows\system32
del utilman.exe
ren utilman.old utilman.exe

Jak se tomu bránit
Podobný postup nelze použít, pokud je počítač zaheslovaný už v BIOSu nebo má zašifrovaný disk. Základní Windows 10 Home ale systémové šifrování disku nenabízí, BitLocker je až ve verzi Pro. Proto alespoň pro citlivá data používejte nástroje jako VeraCrypt a další:

Nejlepší aplikace pro šifrované zabezpečení souborů, složek i flashky

Varování závěrem: To, že je tento postup možný pomocí legálních aplikací, neznamená, že jej můžete použít na firemním počítači, který máte v užívání. Firemní počítač vám nepatří a jeho používání má svá podnikem definovaná pravidla. Pokud takto změníte počítač bez schválení firemním IT oddělením, vystavujete se postihu.

 

Zdroj: https://www.zive.cz/clanky/jak-se-dostat-do-windows-kdyz-neznate-heslo-nebo-nejste-administrator/sc-3-a-188700/default.aspx